martes, 5 de marzo de 2013

“Quan la situació està tan malament com ara, tan sols pot millorar”

Entrevista feta a la publicació SOM, butlletí intern de l'Ajuntament de la Llagosta el passat mes de febrer.


P - Estem pràcticament a la meitat del mandat. Què és el més destacat que s'ha fet fins ara?
R - Canviar les formes. L'enganxina de 'els d'ara' suposo que no és gratuïta, entenc que s'han canviat les formes en tot, no només a nivell intern i de relació amb la plantilla sinó també de relació amb la ciutadania. Hem demostrat quin era el nostre principi més fonamental, la transparència i la informació. Per exemple, publicant les subvencions que donem a les entitats locals a la web municipal per a què tothom pogués ser conscient d'on destinem els diners de les subvencions i quants diners hi posem. I també a nivell intern, atenent una demanda històrica de la plantilla com és la revisió dels llocs de treballs i les funcions d'una forma oberta. I tot això amb un nou organigrama, que pot agradar més o menys, però que també era necessari. A nivell organitzatiu és el més important...
P - I cap a fora?
R - S'han fet diferents actuacions, com ara el trasllat de l'OAC, per exemple. Però queden moltes coses per fer, tot i que aquest és un mandat molt complicat per fer segons quines coses.
P - No tenir els comptes intervinguts és un handicap o una oportunitat?
R - Les dues coses alhora. Si no estem intervinguts és perquè vam fer un exercici extrem de contenció de les despeses i d'intentar no acollir-nos a cap pla d'ajust fent front als pagaments dels proveïdors amb recursos propis. I això ens ha costat molt, tan sols es coneix de primera mà a l'àrea d'Economia tot el que es va patir per aconseguir-ho.
P - Per què?
R - Perquè si no hagués estat així ens hauríem vist obligats a acollir-nos al pla d'ajust i això ens hauria suposat segurament molts més condicionants a l'actualitat. D'altra banda, hi ha una sensació quasi de frustració, ja que per molt que els governs municipals ens esforcem a fer millor les coses no serveix per a res de cara a les administracions superiors. Aquest ajuntament té una ràtio d'endeutament baixa, l'estem reduint encara més, estem pels volts del 50%, tancarem en positiu l'any 2012 tenint en compte que partíem amb un pressupost desequilibrat per absorbir els dèficits d'altres anys. Crec que s'estan fent molt bé les coses, s'estan gestionant bé els recursos que tenim, però en canvi des de la Generalitat i l'Estat no se'ns mesura de forma diferent respecte a municipis que no ho estan fent bé. Som capaços de demostrar que podem gestionar l'economia municipal bé, però altres administracions no ens premien, sense tenir en compte la quantitat de diners que ens deuen i que ens impedeix desenvolupar-nos com ens agradaria o fer front millor als deutes que tenim amb els proveïdors. Les obres de la plaça de la Concòrdia s'estan pagant amb diners propis, quan és una obra que pràcticament està subvencionada al 100%.
P – I de cara al futur?
R – En positiu i amb optimisme, sempre. Quan la situació està tan malament com ara, tan sols pot millorar.
P – Sí, però així portem uns anys i...
R – El 2013 serà un any molt difícil, però espero que toquem fons. Desitjo tocar fons d'una vegada perquè hagi efecte rebot i comencem a remuntar. Sóc optimista, segueixo pensant que a finals d'aquest any veurem símptomes de recuperació, però que no serveixi de precedent perquè pot semblar que comparteixo la visió que altres més triomfalistes poden tenir i no és així per diferents motius.
P - I a nivell local?
R - Nosaltres tenim l'obligació d'actuar a nivell local per millorar les condicions de la ciutadania de la Llagosta. I ho estem fent per construir la base del que serà el creixement econòmic i el desenvolupament social de la Llagosta durant els propers 15 anys. És fonamental que des de la política treballem amb aquesta òptica perquè fer-ho a curt termini ens ha portat moltes vegades a desaprofitar oportunitats, a gestionar ràpid i malament i a malbaratar recursos. Hem de plantar la base per a què aquest ajuntament pugui disposar del doble de pressupost del que disposa ara d'aquí a 15 anys.
P – Per això cal generar més activitat econòmica. Com?
R – La implantació de la estació intermodal de mercaderies per ferrocarril és fonamental, però també el desenvolupament de Can Pere Gil i l'impuls que estem donant a l'Eix empresarial i industrial de la riera de Caldes. Si som capaços de planificar bé tot això, podrem aconseguir que s'hi implantin empreses logístiques i d'altres tipus que ens ajudaran a créixer. ¿Quin ha de ser el meu llegat com a alcalde? Que aquest ajuntament disposi d'un pressupost de 20 milions d'euros d'aquí a 15 anys, amb això tinc prou, però és summament complicat i cal posar-hi a treballar des d'ara.
P – I durant aquests dos anys que resten per acabar el mandat?
R – A més del treball intern del qual no es veuran fruits de forma immediata, confio molt en poder iniciar abans d'acabar aquest mandat les obres de rehabilitació de la masia de Can Baqué i que les trobades que tindrem amb la Generalitat per tot el tema de Valentine permetin donar-li un impuls a aquest poble, que ho necessita des de fa anys.
P – I mantenir els serveis existents...
R – Estem patint una crisi brutal i no hi ha diners, però hem de garantir els serveis que donem a la ciutadania. No podem fer grans obres, però hem de treballar de forma costant per mantenir els serveis públics davant les polítiques de retallades que apliquen altres administracions. I no puc oblidar que també s'està treballant molt des d'àrees com Participació ciutadana, Cultura, Esports... per la cohesió social.
P – Tenir un govern en minoria ho complica tot?
R – Ens ajuda a ser millor gestors.
P – Com?
R – Parlant i negociant molt. Venim d'una tradició política en la qual la cerca del consens era secundari perquè no era necessari i, per tant, era igual si la resta de grups estàvem d'acord o no amb el govern. Ni tan sols hi havia la preocupació política de convèncer els altres per sumar. Ara ens cal diàleg, parlar molt més, convèncer... I acceptar i comprendre els arguments dels altres grups. Això a llarg termini és un benefici per a la política i la ciutadania.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Mi blog, como el Ave Fénix

Buenas, os pido disculpas. Disculpas por llevar desde principios de 2015 sin escribir y disculpas porque después de estos casi tres años,...